"F Klavye Uzmanları" SDÜ Öğrencileriyle Buluştu

Süleyman Demirel Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu ve İntersteno-Türk işbirliğiyle düzenlenen “F Klavye Eğitimi ve Klavye Yarışları” konulu panel, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Adalet MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Süleyman Dost, Başbakanlığın F klavyenin etkin kullanımına yönelik 2013 yılında yayınladığı genelgeden bahsederek F klavyeye dönüşün başladığını söyledi. Dost, sözlerini “Bu panelimiz değerlerimize sahip çıkmanın bir tezahürüdür. F Klavye milli klavyemizdir. Çünkü F klavye Türkçeye ve Türkçe karaktere uygundur.” diyerek sonlandırdı

Açılış konuşmasının ardından F klavyenin mucidi merhum Doktor İhsan Sıtkı Yener’in özgeçmişi okundu ve Adalet MYO Öğretim Görevlisi Hatice Mesci’nin moderatörlüğündeki panele geçildi. “On Parmakla Bakmadan Yazma Metodu ve Öğrenme Sürecini Kolaylaştıracak Yöntemler” konulu sunumunu yapan İntersteno-Türk Yönetim Kurulu Üyesi, F Klavye Öğretmeni ve milli yarışçı Ümit Serbest, on parmakla bakmadan yazmada, oturuştan el duruşuna, gözlerden parmakların yerleşimine kadar temel tekniklerin oldukça önemli olduğunu vurguladı ve hız artırımı ile hataların azaltılması hususunda yapılabilecek çalışmalara değindi.

“Günlük Hayatta F Klavye” konulu sunumu ile F klavyenin günlük ve mesleki hayatta kullanımı hakkında bilgi veren Intersteno Yönetim Kurulu Üyesi, İntersteno-Türk Yönetim Kurulu Başkanı ve Dünya Şampiyonu Emrah Kuyumcu da Intersteno faaliyetleri ile yeni teknolojilerden bahsederek her ne kadar teknoloji gelişmiş olsa da tabletlerdeki on parmak klavye kullanım zorluğu ve bunun yarattığı bir sonuç olarak bilgisayar formlarının geçirdiği değişimi vurguladı. Son olarak “Klavye Yarışları ve F Klavyenin Başarıları” başlıklı sunumunu yapan Intersteno Jüri Üyesi ve İntersteno-Türk Yönetim Kurulu Üyesi Sevilay Gündoğdu, F klavyenin icadından bugüne kadar ülkemizin F klavye sayesinde kazandığı uluslararası başarıları ve dünya şampiyonlukları hakkında bilgiler verdi.Ayrıca Türkiye’deki Adalet Meslek Yüksekokulu öğrencileri arasında düzenlenen geleneksel klavye yarışması ile hem ülkemizde hem de dünya çapında düzenlenen Intersteno Türkiye ve Dünya Şampiyonalarının özellikleri, kuralları ve uygulamaları hakkında katılımcılara önemli bilgiler sundu. Stenografi, daktilografi ve bilgisayar şampiyonaları alanında, Türk gençlerinin 36’sı rekorlu olmak üzere,  89 dünya şampiyonluğu elde ettiğini söyleyen Gündoğdu, F klavyenin ülkemizin yurtdışında temsilinde üstlendiği rolü gözler önüne serdi. Gündoğdu, “F klavye, dilimize uygun olarak EF klavye değil F Klavye şeklinde doğru telaffuz edilmeli. Dilimize ve milli klavyemize sahip çıkmalıyız.” dedi.

Panelin bitiminde Milli Yarışçı Ümit Serbest, klavyede hatasızlık hedefli, silme tuşu kullanmadan ve temel teknikleri uygulamaya yönelik bir on parmakla yazma gösterisi sundu. Bir dakikalık süre içerisinde imlalı bir metin üzerinde hıza önem vermeden en doğru teknikleri uygulayarak toplamda 380 vuruş yaptı.

Dünya Şampiyonu Emrah Kuyumcu ise hıza yönelik seri yazım tekniğine bir örnek göstererek hatasızlık hedefinin yakalanmasının ardından ulaşılabilecek potansiyel hedefleri ortaya koyan bir gösteri sunarak bir dakikalık süre içerisinde imlâlı bir metin ile toplamda 691 vuruş yaptı.

Panelin ikinci gününde merhum Dr. İhsan Sıtkı Yener’in yetiştirdiği ve onun vermiş olduğu bayrağı taşıyan kişilerden Kuyumcu, Serbest ve Gündoğdu; yine Yener’in dünya ve Türkiye şampiyonalarına hazırlanan öğrencilerine uyguladığı yöntemlerle MYO’da okuyan 290 öğrenciye uygulamalı eğitim verdi. Böylece Adalet Meslek Yüksekokulu öğrencileri, milli yarışçı ve dünya şampiyonundan birer saat de olsa ders alma imkânı elde etti. Uygulamalı eğitim kapsamında birinci sınıf öğrencileri, temel tekniklerle müfredat dahilinde harflerin öğretilmesi çalışmasına katıldı. İkinci sınıf öğrencileri, temel tekniklerin düzeltilmesi, hataların giderilmesi ve hız artırmaya yönelik olarak yüksek sürat cümlesi, kelime üçgeni, cümle üçgeni ve sözcük ekleri çalışmaları yaptı.

Yayın Tarihi: 23/10/2017
Okunma Sayısı: 2086